Iedereen die gaat presenteren is in meer of mindere mate gespannen. De kunst is, om die spanning niet over te dragen op het publiek, want een zaal die spanning voelt, raakt afgeleid en krijgt je verhaal niet mee. Hoe komt bij jóu de spanning naar buiten? Als je dat weet, hoef je tijdens je presentatie maar op een ding te letten. Als je dat onder controle hebt, kan de zaal ook ontspannen en kom je vanzelf in een flow. Dit artikel behandelt een aantal veel voorkomende spanningsverklikkers en hoe je ervoor kunt zorgen dat je publiek er niets van merkt.


De drie meest voorkomende spanningsverklikkers

1. Drentelen, wiebelen, schommelen, ijsberen

De onrust zit in je lichaam en kan alleen ontsnappen door te bewegen. Van het ene been op het andere of van links naar rechts de hele zaal door. Je hebt er grote moeite mee om gewoon op twee benen rustig te blijven staan. Er is niets mis met bewegen, maar het moet wel een relatie hebben met het verhaal dat je vertelt. Beweging is expressie ten dienste van het verhaal. Zo niet, dan leidt het af en is het onbewuste signaal aan het publiek: deze persoon is gespannen.

er is niets mis met bewegen,
maar het moet wel een relatie hebben met het verhaal

2. Schichtige ogen

De onrust blijkt uit je blik. Je maakt niet echt oogcontact. Je voelt je er ongemakkelijk bij om mensen echt aan te kijken en dus fladder je met uw ogen van de een naar de ander. Of je fixeert je ogen op een vast punt ergens achter in de zaal of kijkt de hele tijd naar het beamerscherm. Op onderbewust niveau communiceer dat je liever geen contact maakt met het publiek. Dat verliest op die manier de betrokkenheid bij je verhaal, en is innerlijk vertrokken.

3. De trein van 15.55

Die je ogenschijnlijk moet halen. Je spreekt snel, laat geen seconde onbenut en gaat in een noodtempo door het verhaal. Je laat geen stiltes vallen en let niet op of de zaal je wel bij houdt. Het publiek heeft nauwelijks tijd om de informatie te verwerken en die gaat daarom letterlijk het ene oor in en het andere weer uit. Je wekt de indruk dat je er graag snel vanaf wilt zijn. Het publiek zal denken: “ga dan maar gauw.”

De remedie

Wat is jouw persoonlijke spanningsverklikker? Een paar manieren om daarachter te komen:

  • Vraag een collega om je tijdens een presentatie goed te observeren. Vraag haar om niet naar het verhaal te luisteren, maar alleen te letten op uw stem en uw lichaam. Neem de presentatie op video op. Dan wordt het direct duidelijk.
  • Huur een sprekerscoach in :-). Ik zie direct waar het hem in zit en wat te doen.
  • Oefenen

Nu je weet wát je wilt veranderen, kun je gaan oefenen met tegengesteld gedrag.
Ga tijdens meetings mensen heel bewust aankijken en toespreken. Oefen thuis met stilstaand presenteren. Neem een presentatie op met je webcam en experimenteer met verschillende tempo’s. Zo maak jezelf vertrouwd met een ander gedragsrepertoire.

Reminders

Als je je vervolgens voorbereidt op een presentatie, gebruik dan de sprekerskaartjes om jezelf regieaanwijzingen te geven. Zet woorden, of beter nog, symbolen in de regiekolom die je in een oogopslag herinneren aan je voornemens. Die reminders zijn hard nodig, want een vertrouwde gewoonte krijg je er niet in een keer uit.

Focus

Nu hoef je nog maar op 1 ding te focussen bij de start van je presentatie. Niet op het indammen van de zenuwen, maar op concreet gedrag. En als je dan niet meer drentelt, fladdert of racet, dan ga je dat direct merken aan het publiek: de zaal ontspant, er wordt gelachen, je ziet bevestiging in de vorm van knikjes, er is concentratie, er worden aantekeningen gemaakt en de telefoons verdwijnen.

Dat voelt beter! De laatste restjes innerlijke spanning smelten als sneeuw voor de zon en het wordt vooral ontzettend leuk om voor een groep te staan.