Tijdens een presentatie kan je hoofd behoorlijk vol zijn: teksten die je niet wilt vergeten, een continue blik op de klok en gewoon de zenuwen. Op zo’n moment ben je vooral met jezelf bezig. Dat staat het contact met je publiek in de weg terwijl dat zo’n beetje het enige is wat echt telt. Mindfulness is een goed tegenwicht tegen al die knokkende gedachten. Hoe je de principes van mindfulness inzet tijdens je presentatie, kun je lezen in dit artikel.
De principes van mindfulness zijn een op een te vertalen naar presenteren:
- Aandachtig aanwezig zijn
- Contact met je lichaam
- In het hier en nu zijn
- Mildheid
Ik geef je per principe een aantal mogelijkheden om ze toe te passen. Er zijn er vast veel meer en ik hoor ze graag als je zin hebt om te reageren op dit blog.
Disclaimer: ik ben geen deskundige op gebied van mindfulness. Ik graai wat uit de ruif, pas het toe in mijn werk en deel mijn ervaringen.
1. Aandachtig aanwezig zijn
Richt voorafgaand aan je presentatie je aandacht op de situatie die voor je ligt. Maak je een voorstelling van de ruimte, de mensen die aanwezig zijn en de manier waarop zij daar zullen zitten. Leef je in hun situatie in. Komen ze net uit een pauze? Hebben ze al vier presentaties gehoord? Zijn ze bezorgd of juist vrolijk? Veel van die dingen kan je vooraf al bedenken. Richt de aandacht dus helemaal op hen (en niet op jezelf). Want als je de aandacht op de ander richt, vergeet je jezelf en al je zorgen.
als je de aandacht op de ander richt,
vergeet je jezelf en al je zorgen
Als je het podium op gaat, zorg dan allereerst dat je contact met de zaal maakt.
Kijk om je heen, laat de situatie tot je doordringen, kijk een aantal mensen aan zodat je de aandacht krijgt, en ga dan pas van start.
Dan is er ook aandacht voor je eigen verhaal. Raas er niet doorheen, maar geef jouw woorden de aandacht die ze verdienen. Neem er de tijd voor.
2. Contact met je lichaam
Ook dat is voorafgaand aan een presentatie heel belangrijk. Natuurlijk is er nervositeit, dat is normaal. Maar het moet niet met je weglopen. En dus doe je een bodyscan voor je het podium op gaat. Voor wie niet in de mindfulness zit: je loopt met je aandacht je lichaam langs en voelt waar in je lichaam er ontspanning of spanning is. Je voelt hoe diep of oppervlakkig je ademhaling gaat en waar het in je lichaam heen en weer gaat.
schud de spanning van je af,
want die wil je niet mee het podium opnemen
Hoge ademhaling? Zorg dan dat je voeten de grond goed raken en voelen. En haal 10 keer diep adem. Schud je lichaam los. Schud de spanning van je af, want die wil je niet mee het podium opnemen. Spanning is namelijk erg besmettelijk, en dat wil je een publiek niet aandoen toch?
3. In het hier en nu zijn
Dat betekent voor mij ten eerste dat je echt in je verhaal zit. Dat je opgaat in je verhaal. Dus niet alvast vooruit denken naar het volgende onderdeel. Als je het vooraf goed (= ruim) getimed hebt, dan kun je er op vertrouwen dat je rustig kunt spreken, zonder je zorgen te maken over de tijd. En mocht het uitlopen is er vast wel ergens een strenge dagvoorzitter die je bij de les houdt ;-).
you are in charge
In het hier en nu zijn betekent ook dat je ingaat op wat er op dat moment in de zaal speelt. Als iemand reageert ga je erop in. Kort, maar toch, je gáat erop in. Je laat merken dat je in de gaten hebt wat er gebeurt. Als er iets onverwachts gebeurt, het geluid valt uit, een deur klappert, een glas valt om, dan doe je daar wat mee. Gewoon een korte opmerking of een lach kan al voldoende zijn. Het is aan jou om de spanning die dit met zich meebrengt te neutraliseren. You are in charge!
4. Mildheid
Die is de beste. En de moeilijkste. Mildheid betekent dat je niet te streng voor jezelf bent. Als je fouten maakt of iets vergeet, lach er dan in jezelf om en ga rustig door. De kans is groot dat niemand het door heeft. Presenteren is best moeilijk en vraagt veel oefening. Wees vooral telkens opnieuw weer trots op jezelf dat je het podium opgeklommen bent. Je doet je best en dat is meer dan goed genoeg.
mildheid betekent dat je niet te streng voor jezelf bent
Aandacht, contact, mildheid en in het hier en nu zijn, et voila, mindful presenteren. Geloof me: het werkt. Je wordt er relaxed van, hebt meer contact met de zaal, presentaties worden ongedwongener en je kijkt er met tevredenheid op terug.