Charisma: je hebt het of je hebt het niet. Toch? Olivia Fox Cabane onderzocht dit fenomeen en benoemde drie bepalende factoren voor charimsa: presence, power en warmth. 
Ze claimt dat die te leren zijn en dat ben ik met haar eens. 
In dit artikel bespreek ik een college dat ze gaf voor Stanford University. 


Door het bekijken van deze video krijg je een goede inleiding van de meesteres zelf in de essentie van charisma. Ik daag je uit om de video op twee niveau’s te bekijken: de inhoud en haar presentatievaardigheden. Het is inhoudelijk interessant (45 minutes well spent) en tegelijkertijd kun je veel leren van de manier waarop ze spreekt.

Wat maakt deze presentatie zo goed?

1. Olivia heeft het hele verhaal uit haar hoofd geleerd. Zin voor zin. En ze brengt het volstrekt natuurlijk.

2. Ze doorspekt haar verhaal met korte oefeningen. Ze vertélt niet alleen over het onderwerp, ze laat het je ook ervaren.

3. Ze gebruikt geen enkele slide of hulpmiddel en toch is alles volkomen helder zonder dat het saai wordt.

4. Als Olivia een spannende opdracht inleidt, zegt ze: “now find someone in the room you dislike…. No, I’m joking: have a look at your neighbour.
De opdracht die ze gaat geven is namelijk best spannend, maar valt enorm mee in vergelijking met het opzoeken van iemand die je totaal niet mag. De zaal schrikt eerst, lacht daarna van opluchting en gaat en masse met haar opdracht aan de slag. Slimme truc!

5. Bij wijze van samenvatting laat ze het publiek aan het einde roepen wat ze geleerd hebben over charisma. Veel effectiever natuurlijk dan het zelf geven van een samenvatting.

6. Olivia presenteert een aantrekkelijke mix van wetenschappelijke feiten, concrete adviezen, voorbeelden, oefeningen en verhalen. Zo blijven de 45 minuten gevarieerd en sluit ze aan op verschillende leerstijlen.

7. Ze maakt perfect gebruik van pauzes, ze spreekt niet als ze loopt, ze is er met haar aandacht volledig bij, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Meesterschap dus. En een inspiratiebron, in inhoud en vorm.

In hoofdstuk 6 (Uitstraling) van mijn boek Hooggeëerd publiek, ga ik dieper in op het begrip charisma, en wat je kunt doen om je persoonlijke charisma factor te verhogen. Ik geef ook veel workshops over charisma, of non-verbale overtuigingskracht.