Het gebruik van rekwisieten, tastbare objecten, kan veel toevoegen aan het effect van je presentatie. Het is een mooie manier om ‘memorable’ te zijn. Een leuke toevoeging voor sprekers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Hoe zet je rekwisieten slim in tijdens je presentatie? In dit artikel veel inspiratie, tips en voorbeelden voor het gebruik van rekwisieten.


We houden allemaal onze hand op om het kleine gele bloemknopje te ontvangen.
Het ligt daar heel onschuldig in mijn handpalm. Ga ik dit echt in mijn mond stoppen….? 
Ik kijk om me heen en steek net als de rest van het publiek het bloemknopje in mijn mond. Ik kauw, slik het door en plotseling ontstaat er een explosie in mijn mond. Het voelt alsof er duizenden belletjes in mijn mond ontploffen. Het knettert daarbinnen en dat houdt nog zeker tien minuten aan. De plek, het gevoel, het moment, dat vergeet ik nooit meer.

Dennis Nolte zal er blij mee zijn. Tijdens zijn boekpresentatie ‘Spoor van vernieuwing’ sprak hij over zijn passie: dromen waarmaken. De start, die eerste stap waarin je zegt: ik ga het doen, werd gesymboliseerd door het opeten van het bloemetje (dat overigens de bloemknop van een Szechuanpeper was). Daarbij werd hij weer geïnspireerd door The Matrix, waarin Neo wordt gevraagd of hij de rode of de blauwe pil gaat inslikken en daarmee bepaalt in welke realiteit hij voortaan zal leven.

Een voorwerp waardoor je verhaal blijft hangen

Het kan een iets zijn dat je uit deelt, zoals Dennis, maar je kunt er ook een gebruiken dat je op het podium laat zien tijdens je verhaal. Zo wordt Jef Staes tijdens zijn presentaties altijd vergezeld door een manshoge rode kunststof gorilla. De gorilla staat voor zijn ‘Red Monkey’ visie op innovatie. Het zal een flinke klus zijn om dat enorme beeld telkens weer mee te slepen, maar het heeft natuurlijk wel impact.

Meer zintuigen, meer impact

Het object is natuurlijk een concretisering van de metafoor die je gebruikt. Het spreken in metaforen spreekt al erg tot de verbeelding, maar je kunt zorgen voor een soort multiplier effect door:

  • er een ook afbeelding van te laten zien
  • het object in het echt te laten zien
  • het object, of een vorm daarvan, uit te delen.

Bij elke stap worden extra zintuigen en daarmee delen van je hersens geactiveerd: 2D kijken, 3D kijken, tot het prikkelen van de tastzin. En in het geval van het bloemknopje komen ook de smaak en geur erbij. Bij elke stap wordt het beeld dieper in je hersenen geprent en zul je het beter onthouden.

Voorwerpen maken een abstract concept concreet

Jamie Oliver maakt zich in zijn TED Talk bezorgd over de hoeveelheid suiker die kinderen binnen krijgen. Als je dat uitdrukt in kilo’s per jaar, zegt dat niet zoveel. Daarom laadde hij die hoeveelheid suikerklontjes in een kruiwagen en kwam er mee het podium op. Indrukwekkend!

Een mooie opsomming van meer TEDtalks waarin requisieten gebruikt worden, vind je in dit artikel, met de bijbehorende video’s erbij.

Nog een paar handige tips

  • Tover het voorwerp uit de spreekwoordelijke hoge hoed, op het moment dat het verhaal er om vraagt en laat het ook van het toneel verdwijnen als het niet meer nodig is.
  • Pas op met te kleine voorwerpen, het publiek moet het kunnen zien zonder verrekijker.
  • Doet ie ‘t? Als je een apparaat laat zien dat je demonstreert, moet het wel werken. Test het van tevoren. Niks zo dodelijk als een groots aangekondigd moment, dat volledig in het water valt.
  • Geef iedereen een mini-versie van je voorwerp om mee naar huis te nemen, als een reminder aan je presentatie. Bij de uitleg van de werking van het brein hield de presentator een kunststof model van het brein in haar handen en wij kregen allemaal een halve walnoot.

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt door de voorbeelden en krijg je het vertrouwen om zelf ook eens te proberen om te werken met rekwisieten. Het is de moeite waard.