Als spreker wil je natuurlijk meer dan informatie overbrengen. Je wilt het publiek raken. Je wilt die enorme concentratie van je publiek voelen, die stilte waarin ze aan je lippen hangen omdat ze voelen dat er iets bijzonders gebeurt. Dat is het moment dat je spreekt vanuit je hart. Wat er in jouw hart zit, daar ga ik niet over, maar ik kan je wel vertellen hoe je dat er mooi en authentiek uit kunt laten komen.

Zoek een beslissend moment

De beste manier om contact te maken met je gevoel of passie, is om een concrete situatie te beschrijven waarop het gevoel dat je wilt overbrengen bij jouw volop aanwezig was. Daarvoor moet je even spitten in je herinneringen, op zoek naar die bijzondere ontmoeting, het moment dat je over de finish liep of de handdruk die de deal na een lang en slopend proces eindelijk rond maakte. Haal die foto, die momentopname, terug in je herinnering.  Het kan een positieve ervaring zijn, maar ook een negatieve. Als het maar impact had. En of het impact had, weet je zeker als je het nog zo voor je kunt zien.

Tover de situatie tevoorschijn

Neem tijdens je presentatie de tijd om dit beslissende moment te beschrijven. Rustig en met aandacht voor concrete details. Laat je publiek met je meekijken, meeluisteren en meevoelen. Zet al hun zintuigen aan.  Je zult dan merken dat je eigen gevoel bij die gebeurtenis ook weer geactiveerd wordt.  Dat straal je dan, of het wilt of niet, uit.
Dat is het moment dat je spreekt vanuit je hart.

Vertel wat het met je deed

Vertel vervolgens wat de situatie bij jou teweegbracht. Nam je daarna een belangrijke beslissing? Bracht het je op een geweldig idee? Heb je je toen iets voorgenomen? Gaf het je een levens veranderend inzicht? Dit is natuurlijk je eigenlijke ‘kernboodschap’. Het verhaal ervoor, zorgt dat jouw publiek er ook open voor staat.

Pas op voor theezakjes

Maar let op, want hoe vaker je iets vertelt, hoe meer het een theezakjes-verhaal wordt: elke keer dat je er een kopje thee van trekt, wordt het brouwsel slapper. Je publiek voelt het direct als het een uitgekauwd verhaal is. Dus hou jezelf fris. Voeg nieuwe details toe, en zorg dat je het ook zelf voor je ziet, terwijl je het vertelt.

Dus wil je spreken met hart en ziel? Vertel dan over verhalen die jou echt zelf geraakt hebben, laat je er een beetje in meeslepen en oogst een warm applaus!